На 26 януари, в  навечерието на Международния ден в памет

...
На 26 януари, в  навечерието на Международния ден в памет
Коментари Харесай

В Бургас младежи и писатели казаха: Никога повече Холокоста

На 26 януари, в  навечерието на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста бургаската писателска общественост и млади литературни дарования приканиха да помним предишното, с цел да не се повтаря злото. Възпоменателната вечер  бе проведена от Център за еврейско-българско съдействие " Алеф ".  В Дома на писателя в морския град младежи, писатели, общественици и представители на община Бургас се върнаха към най-срамния миг от историята на човечеството, в който, идеология, учредена на и концепцията за предимство на една етническа национална общественост над друга, се трансформира в геноцид.

Шест  милиона жертви – мирни евреи, от които милион и половина деца,  убити от нацистите по време на Втората международна война не могат да бъдат забравени. Важно е този спомен да се предава на идващите генерации, тъй като са малко към този момент живите съвременици на тези жестоки събития, а техният " жизнерадостен " роман би трябвало да бъде съхранен.

Без предаването на персоналната или фамилна покруса в съзнанието на  огромна част от хората 6 милиона жертви може да остане единствено статистика, сподели при откриването на възпоменателната вечер ръководителят на Център " Алеф " Алберта Алкалай и описа историята на свои родственици – фамилната двойка Дуда и Йосф, които са нямали шанса да останат живи след депортацията  от Дедеагач, сегашен Александруполис.

" Проблемът на Холокоста не е единствено еврейски проблем. Това е проблем на цялото човечество. Геноцидът лишава човешкото от хората и ние можем да му се противопоставим единствено посредством нашата памет и посредством нашето слово.  Писателите, посредством своите произведения поддържат паметта жива, те не  мълчат. Затова Център " Алеф " се насочи точно към призваните на основават литература, когато разгласи литературния училищен конкурс " Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика ", който единствено за 8 години прерасна от народен в интернационален с над 1000 участници ", сподели Алберта Алкалай.

Конкурсът се организира с поддръжката на Община Бургас, която поема ангажимент да спомага и за идващите негови издания.

" Основните участници в този конкурс са младежите, които съумяват да осъзнаят другото значение на думата човещина и това го прави извънредно стойностен.  А довечера потвърждава, че има дела, които не престават да събират хората ", сподели Диана Саватева, заместител кмет по просвета, туризъм и спорт в Община Бургас.

Пред присъстващите бе показано и четвъртото издание на сборника с училищен разкази със заглавие " Ще ви опиша за своя избавител ", събрал номинираните произведения от Осмия интернационален книжовен училищен конкурс. Носителката на втора премия – Елица Георгиева, ученичка от ППМГ " Академик Николай Обрешков " – Бургас показа претекстовете, които са я предиздвикали да изследва историята на своята героиня Ана Попстефанова и които не престават да я водят в желанието да взе участие и в идващото издание на състезанието.

Както и предходните три сборника с произведения от състезанието, и " Ще ви опиша за моя избавител "   е приет от МОН като образователно пособие в часовете по история и литература.

" С неспокойствие следим развиването на състезанието и творбите на младите създатели. Това, че младежите изследват, творят, схващат нуждата от съхраняването на загатна за предишното и не остават равнодушни към орисите на своите герои ни дава вяра, че това зло в действителност в никакъв случай няма да се повтори ", сподели Роза Боянова, ръководител на Сдружение " Бургаска писателска общественост ".

За поредна година присъстващите се причислиха към акцията на Световния еврейски конгрес и издигнаха призив  " #We Remember ".

 Вечерта приключи с прожекция на игрално - документален филм, разказващ историята на еврейската общественост във Варшавското гето в годините 1940-1944 година.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР